Toileteren / Trimmen
De Cairn Terrier.
Geschiedenis.
Rasstandaard.
Toileteren / Trimmen.
Startpagina.
In memoriam.
Over Ons.
Nieuwe Puppies.
Foto paginas.
Videos.
Showresultaten.
Tentoonstellingen.
Gastenboek.
Ons Adres.
Links.

INLEIDING

 

Hieronder volgt een korte omschrijving over het “strippen” van een Cairn Terrier. We hebben al vele jaren ervaring in het op de juiste manier in model brengen van de vacht. Een Cairn moet zeker 4x per jaar gestript worden. In onze trimsalon kunnen we U hiermee van dienst zijn, maak hiervoor wel tijdig een afspraak.

 

HET STRIPPEN VAN EEN CAIRN.

 

Was het vroeger normaal om een Cairn in volle vacht te laten en één of twee keer per jaar kort te plukken in de ondervacht, tegenwoordig stript men de Cairn waardoor deze kleine Terrier het ruwe uiterlijk behoudt en toch verlost wordt van de lange dode haren.

U borstelt de vacht tegen de groeirichting in en vervolgens op de normale wijze. Daarna wordt de vacht helemaal uitgekamd met een grove kam en bekijkt men waar teveel aan vacht zit, zoals hals rug – en buiklijn, benen, staart en het hoofd.

Pluk regelmatig de uitstekende haren in de hals en op de schouders via de ruglijn eruit, dit moet een vloeiend geheel worden.

 

• Staart:

Pluk gelijkmatig alle lange haren weg, vooral aan de achterkant en kort tot aan de punt. De  staart moet op een dikke winterpeen lijken maar mag niet “vlaggen”.

• Voorbenen:

Haal het teveel aan haren op de ellebogen weg en maak één lijn vanaf de elleboog naar de  achterkant van de voet. Haal ook de lange haren van de binnenkant voorbenen en dit geldt  natuurlijk ook voor de voorkant.

•Achterbenen:

Pluk de hoeking in de knie en pluk vanaf de hak de lange haren weg tot aan de onderkant. De  achterkant mag niet te dik behaard zijn, dun het een beetje uit als het uitsteekt.

• Hals:

 De onderkant van de en borst vanaf de halsaanzet tot aan het borstbeen alle lange haren  wegplukken. Zo komt de nek er beter uit.

• Hoofd:

Het hoofd moet zoveel mogelijk rond lijken. Door eerst het lichaam te plukken is het eenvoudiger  het hoofd in de juiste verhouding te krijgen. Pluk de oortjes voor deels kort, ook aan de  binnenkant. Pluk vervolgens alle lange haren rondom het oor weg en laat de kortere haren staan.  Kam vervolgens vanaf de ooraanzet tussen de oren en vanaf de onderkant ooraanzet al het haar  naar voren en haal alle lange uitstekende haren weg. Het hoofd is op de manier gemakkelijker  rond te plukken. Dun het haar op het voorhoofd voorzichtig wat uit zodat het mooi naar voren  valt. Pluk ook wat haar uit net boven de stop, echter niet te veel zodat de expressie goed  uitkomt. Vanaf de oren naar de zijkant van het hoofd alle lange haren verwijderen, ook het  baartje wordt van alle lange haren ontdaan zodat ook hier een mooie ronde lijn wordt gevormd.  Uiteindelijk moet het hoofd lijken op een Chrysant.

 

Niet de vergelijking maken met het strakke ronde hoofd van een W.H.W.T. De Cairn wordt in bijna alle onderdelen op dezelfde lengte geplukt en heeft dus ook geen “rokje”. Gebruik zo min mogelijk een trimmes of schaar bij een Cairn, het kan de vachtstruktuur en de kleur veranderen. Het wordt dan steeds moeilijker om deze goed te plukken.

 

Toiletteren / Trimmen